JOOZSA, A KEZDŐ HÁZIASSZONYOK OLDALA

Tudástár. Avagy nekem mindent tudnom kellene?!

Különlegességeket nem szoktam készíteni. És igazán örültem anno ennek a piskóta receptnek, kezdő süti gyárosként.
Ehhez már csak az alapkrém kellett, és csokimáz, és jöhettek a szülinapok. 

Ha nem kerek formába teszed, akkor jó a hétköznapokra neked tetszően felszeletelve.
- Porcukorral a tetején,
- de kenhetsz rá krémet is.
- A krémre szórhatsz tortadarát, a színes feldobja, a gyerekek    nagyon szeretik.
- De ha olvasztott csokiba mártod, és kókusz reszelékbe hempergeted, kész a kókuszos kocka.
- Ha a piskótatésztába meggyet teszel, akkor meggyes pite lesz belőle. (ha lisztbe forgatod a meggyet, akkor nem süllyed le az aljára)

 

Vizes piskóta

Hozzávalók:

4 tojás, 8 evőkanál liszt, 8 púpozott evőkanál cukor, 4 evőkanál víz, 1/2 zacskó sütőpor (6 g)

Elkészítés:

A tojást szétválasztjuk, a sárgájához adjuk a cukrot és a vizet. 
Robotgéppel nagyon alaposan kikeverjük, hogy a cukor már ne ropogjon benne. Ha már világossárga és habos a massza, a robotgépet a legalacsonyabb fokozatra vesszük (eddig turbó), és kanalanként bele tesszük az előzőleg sütőporral összekevert lisztet.

Én itt szoktam bekapcsolni a sütőt, így mire kész a tészta, pont jó a sütő.

Ezután lemossuk a habverőt, és egy csipet sóval felverjük a tojásfehérjét.
Ha kész, lyukas fakanállal összeforgatom őket.

A formát kibéleljük sütőpapírral, beleöntjük a tésztát, és a meleg (de nem forró) sütőbe toljuk.
5 perc nagyláng után jöhet a kisebb fokozat, és kb 40 perc alatt megsül. Hústűvel ellenőrizhető, hogy belül is átsült-e, ha nem tapad rá tészta, és sötét óarany a színe, akkor jó!

(Először 200 fokra teszem 5 percre, majd 150-180 fok közzé teszem. Nem árt figyelni, mert ha nagyon sötét, vissza kell venni, illetve ha nem barnul, fel kell venni a hőfokot. Nem is mindig kell 40 perc., de fél óránál hamarabb ne nyisd ki a sütőt, mert összeesik a tészta.)

Fa vágódeszkára kristálycukrot szórunk, és ráborítjuk a piskótát (így alul lesznek az egyenetlenségek). A még meleg lapról távolítsuk el a papírt, mert különben nagyon ráragad, de szeletelni, csak ha kihűlt, akkor szabad, különben nagyon el lehet rontani.
Egy kis késsel körbevágom, és háromszorosára hajtott cérnát vezetek az így készült résbe, majd keresztbe húzva, nagyon jól és egyenletesen félbe lehet vágni. A damil még jobb, de nekem sosincs itthon.

Most jöhet a krém!

Alapkrém sütikhez

Hozzávalók:

(28 cm- formához, dupláját szoktam elkészíteni):

2 evőkanál liszt, 2 dl tej, 10 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 1 cs. zselatin

Elkészítés:

A lisztet a tejjel sűrűre főzöm, majd lehűtöm.
A vajat a porcukorral kikeverem. (szobahőmérsékletű vajat, porcukorral kb 10 percig fakanállal, vagy géppel "habosra" verem)
Ha a lisztes tej kihűlt, hozzákeverem a cukros vajat.
A zselatint feloldom, azt is belekeverem.
Eddig ez az alapkrém!

Ízesíthetjük:

Csoki krém: 2-3 kanál kakaópor
Vaníliás krém: 1 tojás sárga, 2-3 cs. vaníliás cukor
Cappuccino: 1 cs. cappuccino por
Barackos: barack konzervnél összevágom apróra a barackok alsó peremét, hogy csak a kalapok maradjanak meg (jó lesz díszíteni), belekeverem az alapkrémbe. Ebben az esetben a zselatint a barack levében oldom fel.
Diós krém: darált dióval dúsítom a krémet, és a tetejét fél diókkal díszítem

Az ízesítések sokfélék lehetnek, ezek csak azok, amelyeket már elkészítettem, és finomak lettek

Csokimáz

Csokimáz: csak felolvasztod a csokit, ráfolyatod, elegyengeted, és lehűtöd.

Igen ám, de hogyan?
Én vagány lányként mikróban olvasztottam, nehogy már megmondják nekem, hogy nem lehet...
- Hát igen! Szépen beszemcsésedett, megégett, és kesernyés lett. Ügyes voltam!

Már rendesen veszek elő két fazekat, az alsóba forralom a vizet, a belehelyezett kisebb fazékban pedig egy kis vaj hozzáadásával (én egy csepp citromlevet is szoktam hozzáadni) folyamatos keverés mellett felolvasztom. Ráöntöm a torta tetejére, (eddig jó), majd egy széles pengés késsel megpróbálom felkenni az oldalára is. Minden tiszta csoki, de sikerül!
Mehet a hűtőbe!

- Amikor kicsit cifráztam, nem citrom levet, hanem a héját reszeltem bele... Na az szép volt. Nem lehetett szépen elsimítani a héjdarabok miatt. Most már ezt is tudom!

Én vegyesen szoktam olvasztani a tej- és az étcsokit, így lágyabb lesz az íze, és nem tortabevonót, hanem rendes csokoládét használok. Olyat, amit szívesen meg is ennél.

- Gondoltam ne legyen sima barna a torta, darás már volt, kókuszos is ... Volt itthon véletlenül fehér csoki. Ááá máskor ráreszelem, megolvad és szép. Nem tudom mi lelt, gondoltam, kipróbálom a díszítés egyéb módját is. Felolvasztom a fehér csokit, és csillagokat fogok rátenni a torta tetejére, szépen, ahogy kell, még a hústűt is elővettem, hogy szép legyen a minta.
Elő a fazék, vaj, olvasztás... Ezt sose tedd a fehér csokival, vajat ne!!!
Összeállt az egész ragacsos masszává, amivel nem tudtam semmit sem kezdeni, ki kellett dobni.

Tehát fehér csokit vaj nélkül olvassz!!!
Amikor így tettem, szépen felolvadt, és helyes kis csillagokat tudtam rajzolni a torta tetejére. Nagyon elégedett voltam :)

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 10
Tegnapi: 20
Heti: 64
Havi: 361
Össz.: 227 013

Látogatottság növelés
Oldal: Sütés - Torták, sütemények
JOOZSA, A KEZDŐ HÁZIASSZONYOK OLDALA - © 2008 - 2024 - joozsa.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »