- Madártej,
Hozzávalók:
5 tojás
4 db vaníliás cukor
2 cs vaníliás pudingpor (főzős)
6-8 evőkanál kristálycukor
Alap:
- Kb 3/4 liter tejet, hideg vízzel kiöblített kis fazékban felteszek forrni.
Felteszek egy nagy lábasban forrni vizet. Mire kész vagyok a következőkkel, addigra fel is forr.
- Közben míg melegszik a tej
5 tojás sárgáját, 3-5 ek cukorral, 4 vaníliás cukorral, 2 cs pudingport kb 1/4 liter tejjel csomómentesre kikeverem. Kézi, vagy gépi habverővel. (3 ek cukorral nem lesz nagyon édes, de finom úgy is.)
- Ha felforrt a tej, akkor beleöntöm az előzőekben elkészített keveréket. Lejjebb veszem a hőfokot, és folyamatos kevergetés közben sűrűre főzöm.
- Ha kész, átöntöm egy nagy tálba, és folyamatos keverés mellett hozzáöntök még egy liter tejet. Mivel szeretek mindennel gyorsan kész lenni, ezért ezt is robotgéppel keverem. Finom krémes állagú lesz az eredmény.
Ha olyan erős az alapfokozatod, mint az enyém, egy konyharuhából tégy palástot a tálköré. Az egyik sarkát fogd azzal a kezeddel, amivel a gépet, a másik sarkát a másik kezeddel. Így nem lesz minden tele fröcskölve, TE SE :)
- Most beteszem a hűtőbe, hogy teljesen lehűljön.
Habgaluska
Az 5 tojás fehérjét, 3 evőkanál kristálycukorral kemény habbá verem. A már forró vízbe kanállal galuskákat szaggatok, és mind a két oldalát megfőzöm.
Ha sokat szaggatsz egyszerre, összetapadnak, mert óriásiak lesznek. Persze csak addig, míg ki nem veszed a vízből, akkor összeesik.
Leszűröm őket, majd az alapra helyezem. Én a nagy tálba szoktam tenni, de ha vannak kis tálkáid, előre ki is adagolhatod. Akkor persze ezek tetejére helyezd a "madarakat".
Gondolom, olvastál már madártejes receptet. Azokban, tejben főzik a habgaluskákat, de szerintem az, kész pazarlás. Nem beszélve arról, hogy a tej leéghet, és gyorsan ki is fut. Szóval nem kezdő háziasszonyoknak való.
Én már láttam, hogy néz ki a tűzhely, amire ráég a tej :)