- Pörkölt, - Tarhonyáshús, - Zöldséges rizseshús, - Gulyásleves,
Kockára vágott hagymát (két fej alatt ne is állj neki) megdinszteled olajon, (ha egy kicsit megsózod puhább lesz), de ne égesd meg, mert nemcsak kesernyés lesz az íze, de nehezebben emészthető is, és gyomorégést okoz!
Majd félrehúzod, és pirospaprikával, őrölt köménnyel, őrölt majoránnával (én darálom kávédarálón), borssal megszórod, összekevered, ráhelyezed a felvágott húst, átforgatod. Felengeded hideg vízzel, megsózod, vagy ételízesítőt teszel bele, és apróra vágott fokhagymát. Lefeded, és puhára főzöd, kicsit meg is kevered néha.
Miután már nem habzik, megkóstolod, ugyan még kell főnie, de legalább nem a nyers húsos levet nyalogatod! Ha kell, teszel bele sót, vagy egyéb fűszert.
A majoránnával óvatosan, az is gyomorégést okoz nagymennyiségben, én ha egy kanál majoránnát teszek valamihez, akkor két, két és félszeres mennyiségű köményt használok. Kicsik a gyerekeim ezért a bors csak mutatóban van benne.
Az alap pörkölt egyébként: hagyma, pirospaprika,só. De szerintem ennek nem elég gazdag az íz világa. Legalábbis nekem!
Ha sokat főztél, nyugodtan lefagyaszthatod, így vésztartaléknak kitűnő!
Felhasználás:
Levesnek: GULYÁSLEVES
Hosszú lével, több fűszerrel készül, amikor a húsnak már nem kell sok, akkor a karikára vágott répát, gyökeret, krumplit beleteszed, és készre főzöd.
Remek egytál étel, kenyérrel nagyon laktató. Ha hígabb főzhetsz bele reszelt tarhonyát, úgy még laktatóbb. De vigyázz mennyit teszel bele, mert reggelre lehet hogy nem marad leve. :)
Főételnek: PÖRKÖLT - tésztával, - nokedlivel, - főzelék mellé is jó, - krumplival, - rizzsel, - tarhonyával
TARHONYÁSAN
Olajon megpirítod a tarhonyát, felengeded vízzel, sózod és megfőzöd. Én külön szoktam, így tudom a szaftosságát szabályozni. Ha kell még főni a tarhonyának, akkor a pörkölt szaftból teszek hozzá, jobb lesz az íze tőle. Amikor kész, rászedem a húst, összekeverem, kóstolás után eldöntöd kell-e még lé hozzá, vagy sem. Szoktam még rátenni egy kis levet, nem lesz olyan száraz az étel.
A megmaradt szaftot lefagyasztom, és ha paprikás krumplit készítek, hozzáöntöm, finomabb lesz a belefőtt hústól.
Vagy felengedem, és hamis gulyáslevest készítek belőle. Csak zöldség kell bele, mert a hús íze már benne van. Főzz hozzá reszelt tarhonyát és készen is vagy. Ha tarhonya nélkül készítem, több zöldséget főzök bele.
ZÖLDSÉGES RIZSES HÚS
Olajon megpirítod a rizst, felöntöd vízzel, sózod, lefedve megpárolod. Itt is azt a módszert alkalmazom, hogy kevesebb vízzel öntöm fel, és a még szükséges folyadékot a pörkölt levével pótolom, így ízletes lesz a rizs. Ha kész rászedem a húst, összeforgatom. Ez így is fogyasztható, de ha változatosságra vágysz, különösebb ördöngösség nélkül, akkor öntsd le a levét egy vagy két (készülő étel mennyiségétől függ) konzerv kukoricának, és zöldborsónak, és keverd bele. Mi úgy szeretjük, ha ragacsos a rizs, ezért teszek még rá bőven a pörkölt levéből.
Tehetsz hozzá másfajta zöldséget is, nálunk csak így eszik meg.
A savanyúságról ne feledkezz meg, azzal az igazi az összes pörkölt alapú étel. (Kivéve a gulyás)