JOOZSA, A KEZDŐ HÁZIASSZONYOK OLDALA

Tudástár. Avagy nekem mindent tudnom kellene?!

- Húsleves, - Gulyásleves, - Gyümölcsleves

Húsleves

 
Hozzávalók:
 
Húsos csont, bors, kömény, só, fokhagyma, vöröshagyma, vegyeszöldség. (kurkuma-ettől szép sárga lesz a leves)

- Csak répát és gyökeret írtam, de minél többféle zöldséget használsz, annál jobb lesz a levesed.

- Ételízesítőre nincs szükség, ha megfelelő arányokban használod a vizet, húst, zöldséget. Amennyiben kevés húsod van, de sok leves kell, dobhatsz bele erő és tyúkhúsleves kockát,

 
Elkészítés:
 

Egy nagy fazekat vegyünk elő, hideg vizet tegyünk bele. Tegyük bele a húsos csontot, az egész vöröshagymát, fokhagymát. Teatojásba a szemes borsot és egész köményt. Paradicsomot, paprikát. Mikor felforrt, sózzuk.
Ha szépen gyöngyözve főzöd, akkor nem szükséges lehabozni, mert elfő a hab, de ha magas lángot használsz, (nem javaslom) akkor szedd le a habot egy szűrővel, hogy ne legyen a leves később zavaros.

 

Mikor már majdnem megfőtt a csont, akkor tegyük bele a farhátat. És ha már ennek sem kell sok már, mehet bele a zöldség.

Amennyiben többféle zöldséget használsz, puhulási sorrendbe kell a leveshez adagolni.
Pl.: Zeller, karalábé, fehérrépa, sárga répa, „levelek” (csokorba kötött petrezselyem, vagy/ és zeller levél), kelkáposzta, karfiol, gomba, krumpli.

 

Amikor minden puha, lekapcsoljuk a tűzhelyet, és hagyjuk a levest megnyugodni. Utána jön a szűrés.

Én nem szeretem, ha maszatos a zöldség, ezért csipesszel kiszedem a léből külön tálba, és a húst is másikba. Majd merőkanalanként leszűröm a levest.

Beleöntheted a szűrőbe egyszerre is, de ha szilánk kerül a fogad alá, vagy épp felsérti az ínyed, az nem túl kellemes. (Ha nem sikerült eltalálni az adagolást, nincs semmi baj. Ha puha a hús, de kell még idő a zöldségnek, szedd ki nyugodtan, majd hagyd főni őket tovább.

(Ha mirelit zöldséget használok, akkor két módszert alkalmazok:
1.: Ha van hely a fazékban annyi, hogy a krumplisütő kosarat beletegyem, akkor ebbe helyezem a mirelit zöldséget, így csak ki kell emelni, ha kész, nem kell vadászni a kis darabokat.
2.: Ha nincs hely, akkor készre főzöm a húst, kiszedem, és úgy teszem bele kosarastól a zöldséget.

 

Közben van idő bőven, a tésztát kifőzni a leveshez. Nálunk sós vízben történik a tésztafőzés, a leves zsírjából szedek ki a főzővízbe, de sokan a levesből szednek ki, és abban főzik ki a tésztát.

 

A húsleveshez nekem külön van egy 16 literes fazekam. (ebben főzzük a töltött káposztát is)

Igen. Nagy! J

De minden szépen elfér benne, és még leve is lesz a levesnek. Szűrés után természetesen egy kisebb fazék is elegendő, ez amúgy sem férne a hűtőmbe.

FONTOS: Tapasztalatból mondom. Ez a 16 literes inox, dupla fenekű fazék nagyon jó hőtartóhatással bír. Mikor megkaptam, pár ételt ki kellett öntenem, mert hiába tettem hidegvízbe, annyira lassan hűlt le, hogy az étel megbuggyant benne. Mire rájöttem sokat sírtam és sok étel is kárba veszett. Azóta csak főzök benne, de ha elkészült az étel, átszedem.

 

Gyümölcsleves

(egres, alma, meggy, barack, vegyes gyümölcs ...)

Hozzávalók:

kb 1 kg gyümölcs, 3 liter hideg víz, 30 dkg cukor, csipet só, 25 szem szegfűszeg, 1 lapos kávés kanál fahéj (nekem sosincs itthon egész, az íze így is jó lesz, csak látszani fognak a szemek a levesben), 1 citrom héja, 2 dl tejföl, 1 csapott evőkanál liszt.

Elkészítés:

A megtisztított gyümölcsöt felvágjuk, hideg vízbe feltesszük főni. Bele tesszük a cukrot, sót, citromhéjat, szegfűszeget, fahéjat.
(A szemes szegfűszeg, és ha egész a fahéj mehet teatojásba, akkor nem kell sokat vesződni az eltávolításával)
Amikor a gyümölcs megpuhult, be kell habarni. A tejfölt a liszttel kikeverem csomómentesre a kézi habverővel (ezzel a legkönnyebb), majd a levesből szedek hozzá, újra átkeverem, és amikor egynemű a habarás szűrőn át a leveshez öntöm, és már csak addig főzöm, míg ismét fel nem forr.
Előhűtöm hideg vízbe a mosogatóban, majd irány a hűtő.

Ha jól lehűlt, már csak a tálalás van hátra!

Én nagyon szeretem tejszínhabbal a tetején, de ez már egyéni ízlés kérdése.

Gulyásleves

Pörköltet készítünk hosszú lével, több fűszerrel, amikor a húsnak már nem kell sok, akkor a karikára vágott répát, gyökeret, krumplit beleteszed, és készre főzöd.
Remek egytál étel, kenyérrel nagyon laktató.
Ha hígabb főzhetsz bele reszelt tarhonyát. De vigyázz mennyit teszel bele, mert reggelre lehet hogy nem marad leve. :)
(Pörkölt: Kockára vágott hagymát (két fej alatt ne is állj neki) megdinszteled olajon, (ha egy kicsit megzod puhább lesz), de ne égesd meg, mert nemcsak kesernyés lesz az íze, de nehezebben emészthető is, és gyomorégést okoz!
Majd félrehúzod, és pirospaprikával, őrölt köménnyel, őrölt majoránnával (én darálom kávédarálón), borssal megszórod, összekevered, ráhelyezed a felvágott húst, átforgatod. Felengeded hideg vízzel, megzod, vagy ételízesítőt teszel bele, és apróra vágott fokhagymát. Lefeded, és puhára főzöd, kicsit meg is kevered néha.
Miután már nem habzik, megkóstolod, ugyan még kell főnie, de legalább nem a nyers húsos levet nyalogatod! Ha kell, teszel bele sót, vagy egyéb fűszert.
A majoránnával óvatosan, az is gyomorégést okoz nagymennyiségben, én ha egy kanál majoránnát teszek valamihez, akkor két, két és félszeres mennyiségű köményt használok. Kicsik a gyerekeim ezért a bors csak mutatóban van benne.)



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 4
Tegnapi: 4
Heti: 9
Havi: 427
Össz.: 229 666

Látogatottság növelés
Oldal: Levesek
JOOZSA, A KEZDŐ HÁZIASSZONYOK OLDALA - © 2008 - 2024 - joozsa.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »