JOOZSA, A KEZDŐ HÁZIASSZONYOK OLDALA

Tudástár. Avagy nekem mindent tudnom kellene?!

Mosáshoz

- Víztakarékos mosógépet vegyél!

 

- Energia hatékony mosógépet válassz, ezek akár 75 %- kal is kevesebb energiát fogyasztanak, mint a régiek.

 

 -A környezettudatos mosás már a ruhavásárlásnál kezdődik: az alapanyag, a bevarrt gombok anyaga, a csatok, gumik minősége szabja meg, mekkora energia- és vegyszerbefektetéssel lehet a ruhát később tisztán tartani.

 

- Mosás előtt végezz egyedi folttisztítást, és szükség szerint áztasd is be előre a szennyest!

 

- Áztatáshoz mosószódát használj!

 

- Használj alternatív mosószert, vagy a boltiak közül azokat, melyek a legkevesebb szintetikus anyagot tartalmazzák!

 

- Foszfátmentes mosóport vegyél!

 

- Ne vegyél univerzális mosóport, mert rengeteg vegyi anyagot tartalmaz!

 

- Öblítő szert ne vegyél! Szükség esetén kevés ecettel, vagy természetes illóolajjal helyettesítsd ezeket!

 

- A felesleges mennyiségben adagolt vegyszerek a környezetben fejtik ki majd hatásukat. Gondosan adagolj, és a mosószert mosás előtt keverd el forró vízben, hogy biztosan oldódjon!

 

- Közepes keménységű vízhez egy csésze szappanpehelyből és fél csésze mosószódából készíthető házi mosópor. Egy evőkanál szintetikus mosóport is adhatsz hozzá.

 

- Csak teljes mosást indíts!

 

Környezetbarát praktikák a konyhában

 

Sütés- Főzés Hogyan csökkenthetjük sütés-főzéssel kapcsolatos energiaköltségeinket?

 

- A fedő nélküli főzés kétszer akkora energiát igényel ½ liter víz felmelegítésénél, mint a fedő használatával főzés.

 

- Ne főzzük agyon ételeinket! A nyersen vagy párolva fogyasztott étel nemcsak "energiatakarékosabb", de egészségesebb is, mert a zöldség és a gyümölcs fővés során sokat veszít az ízéből, vitamintartalmából.

 

- A burgonyát, zöldségeket ne főzzük bő lében. Kevesebb vizet kell felmelegíteni és az ételek sem lúgozódnak ki.

 

- Főzéshez olyan méretű edényt használjunk, amelyik illeszkedik a gázrózsa vagy főzőlap méretéhez. Ha például a főzőlap átmérője 18 centiméter, az edényé pedig csak 15 centiméter, akár 30 %-kal is nőhet az energiafogyasztás.

 

- Ne érjen túl a láng az edény peremén

 

- A szendvicstalpú edények hőátadása jobb, kevesebb veszteséggel, nagyobb hatékonysággal, egyenletesen főznek.

 

- Használjunk minél kevesebb olajat, ezt egészségünk is meghálálja, és nem keletkezik annyi veszélyes hulladék.

 

- Vízforralásnál csak annyi vizet melegítsünk, amennyire éppen szükségünk van. Használjunk poharat vagy bögrét a víz beméréséhez.

 

- Ha bemelegítettük a sütőt, használjuk ki a teljes kapacitását. Minél több ételt süssünk meg egyszerre.

 

- Ne nyitogassuk feleslegesen a sütő ajtaját, mert ez minden alkalommal hőveszteséget jelent.

 

- Használjuk ki a sütő maradékhőjét. A sütés befejezése előtt néhány perccel lezárhatjuk a sütőt. A maradékhőt használhatjuk gyümölcsaszalásra is.

 

- A tisztán tartott sütő jobban veri vissza a hősugarakat, ezért hatékonyabb.

 

- Ha már felforrt az étel, vegyük kis lángra. Főzési ideje ezzel nem növekszik, viszont energiát takarítunk meg.

 

Egyszerű, környezetbarát eszközök

Kukta

A kukta nemcsak gyors, hanem energiatakarékos is. Ideálisan főzhetünk benne egytálételeket, leveseket, főzelékeket, hüvelyeseket és olyan ételeket, amelyek főzési ideje hosszú.

 

- A konyhában kevesebb a szag és a gőz, nem vész el az ételek aromája és tápanyaga.

 

- A kuktát csak a kétharmadáig töltsük meg, hogy a gőz szabadon mozoghasson.

 

Római edény

A római tál ősi konyhaeszköz, tulajdonképpen széles agyagedény. A húst és a köretet együtt készíthetjük el benne, és nem fordulhat elő benne, hogy az étel odaég. Kellemes zamata lesz az ételnek és tápanyagai sem vesznek el.

 

Mosogatás

- Lássuk el konyhai csaptelepünket perlátorral. Ez az egyszerű eszköz levegővel keveri a vizet, ezáltal kisebb vízsugár is nagy hatékonysággal öblít. Mindemellett szűrővel is fel van szerelve, amely kiszűri a folyóvízbe keveredett szennyező részecskéket.

 

- Folyóvizes mosogatásnál arra ügyeljünk, hogy használjunk perlátort és csak annyi vizet engedjünk, amennyi feltétlenül szükséges. Ne folyassuk folyamatosan a vizet, hanem csak az öblítés idejére. Ha egyszerre csak egy munkafázist végzünk, - először a vegyszeres mosást, majd az öblítést, - akkor kevesebb víz fog fogyni.

 

- Erősen szennyezett edényeket áztassunk mosószódás vízbe. Ebben az esetben mindenképp célszerűbb a medencés mosogatás.

 

- Kerüljük az agresszív vegyszerek használatát. Ha melegebb vizet használunk, azzal mosogatószert takaríthatunk meg, mivel az önmagában zsíroldó hatású.

 

- Megfelelő tisztítószert használjunk a specifikus szennyeződésekhez. Vásároljunk környezetbarát mosogatószert, de elsősorban részesítsük előnyben a mechanikus tisztítást. Általános mosogatáshoz bevált recept, ha 5 liter forró vízben egy evőkanál mosószódát oldunk fel.

 

- Válogassuk külön a tisztább és szennyezettebb edényeket. Kezdjük a "fehér", majd folytassuk a "fekete" mosogatnivalóval.

 

Élelmiszerek tárolása

- Rövid távon hűtőszekrényben vagy hűvös kamrában, pincében tároljunk. Amit hosszabb távon kívánunk tárolni, fagyasszuk le, tartósítsuk befőzéssel, szárítással vagy aszalással.

 

- Az élelmiszereken általában feltüntetik, hogy milyen hőfokon, meddig áll el a termék. A megadott hőfoknál hidegebb tárolás szükségtelen, viszont energiapazarló.

 

- Ne tegyünk a hűtőbe meleg ételeket, mert a kicsapódó gőz megfagy, lerakódik a hűtőfelületekre, rontja hatásfokot.

 

- Tartsuk karban a hűtőkészülékeket, olvasszuk le rendszeresen azokat. Az idő előtti jéglerakódás és a hőveszteség elkerülésére csak akkor nyissuk ki a hűtő ajtaját, ha az szükséges. Ne rántsuk ki vagy fel hirtelen az ajtaját, mivel azzal mintegy kirántjuk a hideg levegőt is.

 

- Hőszigetelő edényekben ne tároljunk hűtőben élelmiszert, mert az növeli a hűtési időt, rontja a hatásfokot.

 

- Amit nem szükséges ne tároljunk a hűtőben.

 

- Ellenőrizzük rendszeresen élelmiszereinket, nehogy penészgomba vagy valamilyen rovar támadja meg.

 

Hulladékkezelés

A konyhai munkák kapcsán szót kell ejteni a hulladékkezelésről is. Mindenekelőtt legfontosabb teendőnk a hulladékok keletkezésének megelőzése. Ebben kulcsfontosságú a környezettudatos vásárlás. A lehető legkevesebb csomagolóanyagot vegyünk meg az élelmiszerekkel. Manapság ez nem könnyű feladat, de érdemes rá odafigyelni.

 

- Vásároljunk visszaváltható üveges palackozású italokat.

 

- Ha csak műanyag palackban forgalmaznak valamilyen italt, válasszuk a visszaváltható verziót.

 

- Ha elkerülhetetlen az eldobós műanyag flakon, akkor tömörítsünk. "Tapossa laposra" Ellenkező esetben levegővel telnek meg lerakóink.

 

- Kerüljük az alumínium dobozos italokat. Ha mégis ilyennel akad dolgunk,"Tapossa laposra". A fémcsomagolást (konzervdobozt, alumínium csomagolást) érdemes külön gyűjteni, nagyobb mennyiségben, mint lemezhulladékot átveszik.

 

- Kerüljük a kombinált csomagolást. Vigyázat, a dobozos csomagolás nem csak papírból készült! Többféle réteg (papír, műanyag, fém) összepréselésével gyártják, amelyet azután már nem lehet gazdaságosan szétválasztani, így újrahasznosítani sem.

 

- Nyers tejből válasszuk a "zacskós" csomagolásút, de még jobb, ha kimérve vesszük, ha van rá lehetőségünk.

 

- Részesítsük előnyben az újrafelhasználható és természetes alapanyagú csomagolóanyagokat.

 

- A veszélyes hulladékot, zsírt, étolajat feltétlenül külön kell gyűjteni. Lefolyóba semmi esetre sem szabad önteni. A Biofilter Kft. átveszi és újrahasznosítja.

 

- Gyűjtsük külön a papírt, műanyagot, üveg- és fémhulladékot Vigyük szelektív hulladékgyűjtő konténerbe vagy váltsuk vissza.

 

-A szerves hulladékokat, lehetőség szerint, komposztáljuk.

 

- A száraz kenyeret külön gyűjtetjük. Takarmányozásra, morzsának alkalmas még. Faluhelyen a konyhai szerves hulladékot megetetik a tyúkokkal, disznókkal.

 

- A konyhamalac használata mindenképp káros. Megdarálja a szerves hulladékot, és a csatornába juttatja. Ezáltal tele lesz szerves hulladékkal a szennyvíz. Ezzel szemben környezetbarát alternatíva a komposztálás.

 

·Végezetül, de nem utolsósorban fontos hangsúlyozni, hogy használati cikkeink élettartama, minőségük szinten tartása, - amelyek elsődlegesek a környezettudatosság szempontjából,- nagyrészt a gondozásuktól, ápolásuktól és az erre szolgáló anyagok tulajdonságaitól függenek. Ha kellő figyelmet fordítunk erre, konyhai "segítőtársaink" később válnak hulladékká.

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1
Tegnapi: 18
Heti: 45
Havi: 439
Össz.: 227 091

Látogatottság növelés
Oldal: Tippek, trükkök, tanácsok
JOOZSA, A KEZDŐ HÁZIASSZONYOK OLDALA - © 2008 - 2024 - joozsa.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »